Ga naar hoofdinhoud

Michiel is een toegewijde technologie-advocaat die zich met name richt op digitale transformatie en commerciële contracten. Hij ondersteunt zijn cliënten onder meer bij grote IT-projecten en BPO-uitbestedingen, subscriptie en implementatie van SaaS- en cloudoplossingen, het beheer van software- en datalicenties, en de ontwikkeling van IT-oplossingen op maat. Hij heeft ook veel ervaring op het gebied van regulatory en compliance en ondersteunt projecten op het gebied van gegevensbescherming en cybersecurity voor gerenommeerde cliënten.

Michiel is altijd gefascineerd geweest door de mogelijkheden van technologie om ons leven te verbeteren. Technologie maakt dingen niet alleen makkelijker, zo vindt hij, maar het stelt ons ook in staat met elkaar in contact te komen. Het maakt ons creatiever, nieuwsgieriger en slimmer. Maar voordat dit mogelijk is, moeten nieuwe technologieën naar behoren worden geïmplementeerd. En dit vereist dat je in staat bent naar cliënten te luisteren, hun doelstellingen te begrijpen en op problemen te anticiperen voordat ze zich voordoen.

Inzicht in de technologie zelf is van essentieel belang, zegt Michiel. En niemand werkt harder om de behoeften van zijn cliënten te begrijpen. Maar dat op zich is niet genoeg. Je moet ook weten hoe je moet onderhandelen over contracten waarbij de belangen van de partijen – hun verwachtingen en zorgen – aan bod komen. Michiel beseft dat succesvolle projecten niet voortkomen uit contracten, maar uit relaties gebaseerd op samenwerking en vertrouwen. Dit kan betekenen dat je moeilijke vragen moet stellen, ongemakkelijke waarheden moet vertellen en verwachtingen moet temperen – “soft skills” die Michiel in staat stellen om zowel waarde toe te voegen als zijn technische en juridische kennis in te brengen.

Deze vaardigheden zijn Michiel goed van pas gekomen bij een aantal uitdagende IT-projecten. Hij werd bijvoorbeeld ingeschakeld om een Nederlandse overheidsinstantie te ondersteunen die er meerdere malen niet in was geslaagd een aanbesteding voor een cloudoplossing uit te schrijven, waarna de aanbesteding en voorwaarden met succes werden herschreven en een aantal sterke biedingen werd verkregen. Andere hoogtepunten in zijn carrière waren dat hij een internationale BPO uitbesteding heeft begeleid voor een wereldwijd toonaangevend FMCG-bedrijf en een outsourcing- en cloud service-integratieproject voor een toonaangevende bank in meer dan 40 jurisdicties.

Michiel begon zijn carrière bij Hogan Lovells en werkte een aantal jaren inhouse bij een telecom start-up en prestigieuze bedrijven als Capgemini, Philips, T-Mobile, Tommy Hilfiger, Canon en ASML, voordat hij mede-oprichter werd van Grasp, een boutique kantoor op het gebied van IT-recht.

 

Michiel van Ast heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten het volgende hoofdrechtsgebied geregistreerd:

  • Informatierecht
  • IT recht

Op grond van deze registratie is hij verplicht elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse orde van advocaten tien opleidingspunten te behalen op dit geregistreerde hoofdrechtsgebied.

Back To Top